Üniversiteli Yozgatlılar Derneği - ÜYODER
Korsan müzik hapse götürebilir!

Twitter, Facebook gibi sosyal medya sitelerinde müzik paylaşanlar, eğer bunu korsan bir internet sitesinden almışlarsa hapis cezası alabilecekleri belirtiliyor. Universal ve Sony’nin eserlerinin telif haklarını koruyan Universal Music Taxim Edition Ülke Başkanı Mine Aksoy, toplumum girdiği her alandan telif toplanması gerektiğini söyledi.

Aksoy, “Örneğin, bir diş hekiminin muayenehanesi, hukuk bürosu, oteller, AVM’lerden de telif toplanmalı. Hatta Twitter, Facebook gibi sosyal medyada çok fazla takipçisi olanlar çok dikkat etsin. Eğer korsan bir internet sitesinden bir şarkı paylaşırlarsa çok yüklü para cezası hatta hapise girmeye kadar cezası var. Fizy gibi yasal sitelerden paylaşırsa sorun yok” diye konuştu.

Vodafone, Turkcell, Avea, TTnet’in digital platformda yasal müzik dinleme imkanı sağlandığını bildiren Aksoy, “Korsanla mücadelede yanımızdalar. Telifler bize ulaşıyor” dedi.

YILDA 35 MİLYON DOLAR TELİF
Mine Aksoy, 2002 yılında Mustafa Oğuz ve Michael Lang ile birlikte Taxim Edition şirketini kurduklarını belirterek şunları söyledi:

“2006 yılında Universal şirketiyle yüzde 50-50 ortak olduk. Sonra Sony ile işbirliği yaptık. 150’ye yakın Türk, Yunan ve Arap söz yazarının eser haklarının temsilcisiyiz. Beste pazarlaması yapıyoruz. Tüm dünyada onların eserlerini koruyoruz. Türkiye’de de Universal ve Sony’in eserlerinin telif haklarını koruyoruz.”

Aksoy, Türkiye’de müzik eserlerinin teliflerini meslek örgütlerinin topladığını belirterek, “Telif toplama konusunda hızla yol alınıyor. Ancak yeterli değil. Yılda 35-50 milyon dolar arası bir para toplanıyor. Ancak, bu paranın 350 milyon dolar olması gerekir” dedi.

İnternetle birlikte korsanın arttığını ve telif haklarını korumanın zorlaştığını ifade eden Mina Aksoy, “Bunda 15 yıl önce yılda onlarca popçu, rockçı çıkardı. Korsanın yaygınlaşmasıyla birlikte son 5 yıldır yeni çıkan sanatçının sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Türkiye’nin sağlam yasalarlar korsana karşı mücadele vermesi lazım. Sanatçı eserinden para kazanamıyor ve gitgide daha az eser piyasaya çıkıyor. Sanat piyasası daha renksiz bir hale geliyor” dedi.

Kaynak:  Araştıran:admin  Saat:14:24:02  Tarih:07.11.2011  Okunma:4318
http://uyoder.com//habergoster.asp?id=165